Mikháza Janka-villa / Mikháza Janka-mension

2022. szeptember 1-én újabb képzőművészeti kiállítás nyílt a mikházi Janka-villában: a kevésbé ismert amerikai magyar Domján József hagyatékából hoztak el ismét néhány darabot Erdélybe.

Domján József születésének 115., halálának 30. évfordulója kapcsán nyílt kiállítás a Zeyk bisztróban. Domján nagyon szegény családban látta meg a napvilágot Budapesten, s bár mindig fogékony volt a művészetekre, egyszerű munkásként, gyalog járta be Európát az 1930-as években, a gazdasági válság idején. Hazatérve a csatkai szent kút felügyelője lett, és a közelben levő festőtelep fedezte fel az ő művészi tehetségét. Elvégezte a képzőművészeti egyetemet, s a második világháború idején már elismert művészként tartották számon. Származása, rendkívüli szorgalma és tehetsége miatt a rendszer kiemelt művészként kezelte, 1955-ben Munkácsy-, 1956-ban Kossuth-díjjal tüntették ki, de még abban az évben egy svájci kiállításáról az Amerikai Egyesült Államokba disszidált, ezért Magyarországon a tiltott művészek listájára került, és a következő negyed évszázad alatt nem lehetett hallani róla. Eközben Amerikában hatalmas karriert futott be, sok amerikai és angol múzeum (de a világ más nagy múzeumai is) komoly kollekciókat állított össze munkáiból. Már karrierje kezdetén nonfiguratív művészként ismerték, képein a színek alakok nélkül is hatalmas kifejezőerővel bírtak, de Domján a legjelentősebbet a színes fametszetek technikájával alkotta, amelyet ő fejlesztett ki, több dúcot használva készített el egy-egy metszetet, amelyeket a rá jellemző színekkel gazdagított. Bejárta a világot, fél évet élt Kínában, és dolgozott azzal a mesterrel is, aki átalakította a 20. századi kínai művészetet, ezért Domján munkáiban a kínai hatások is érvényesülnek. Ennek ellenére, képeit közelről szemlélve, a magyar népmese- és mondavilág elemei (ősmagyar állatok, növények és virágok) tűnnek fel, mint ahogyan Kodály és Bartók zenéjében is. Domján képei annyira egyéniek és magyar gyökerűek, hogy stílusa nem téveszthető össze mással.

Domján hagyatékából a mikházi kiállításra huszonöt alkotást hoztak el, ezek november végéig láthatók a Janka-villában. Ez az ötödik erdélyi Domján-kiállítás. A tárlatot a közel hatvan évig az Amerikai Egyesült Államokban élő budapesti Magyar Kálmán, Domján egykori ismerőse, az Amerikai Magyar Múzeum volt igazgatója nyitotta meg a múlt héten. Lapunknak úgy nyilatkozott: nagyon fontosnak tartják, hogy a világban híressé vált magyar művészeket „hazahozzák”, hogy szellemiségüket megismerhessük, mert ők is a magyar kultúra szerves részei.

A mikházi kiállítás házigazdája, Sándor Béla maga is amerikai magyar, és a művészetek és a fiatal művészek támogatása mellett az általa vezetett művészeti egyesület igen fontos feladatának tekinti azt, hogy az anyaországi, a határon túli és a diaszpórában élő magyarokat összekapcsolja a művészetek révén, és ez most nagyon jól érvényesül a Domján-tárlat nyárádmenti megnyitásával – nyilatkozta lapunknak.

Forrás: Népújság – Marosvásárhely

 

  • 2022. 09. 11.