Domján kiállítás nyílt a Miskolci Galériában

Az Amerikai Magyar Múzeum és a Sárospataki Képtár 2007-óta együttműködésben gondozza Domján József hagyatékát. A festő- grafikus művész legnagyobb átfogó gyűjteménye a Képtárban található. Ez annak köszönhető, hogy az USA-ban élő művész, 1973-ban Sárospataknak adományozott egy, az életművét átfogóan bemutató, kollekciót. A gyűjteményi egység, azóta is számtalan Domján művel gyarapodott.

A Képtár és az Amerikai Magyar Múzeum a hagyaték gondozása során azt célt tűzte ki maga elé. hogy megismerteti a magyar művészetkedvelő közönséget Domján művészetével. Ez a hatalmas életmű azért kevéssé ismert itthon, mert Domján József 1956-ban elhagyta az országot és itthon nem igen engedték bemutatni munkát a rendszerváltásig.

A 2007., művész születésének 100. évfordulója, volt az az alkalom amikor elindulhatott az életmű promóciója ország szerte és a határon túl is. Az elmúlt 10 évben 45 kiállítást szervezett a két intézmény. Erről részletesen a domjanart.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

A 110. évforduló kapcsán újabb kiállítás sorozatot indít a két szervező. A három helyszínen megvalósuló (Miskolc, Kecskemét, Gyula) bemutatók nagy átfogó anyagot tartalmaznak, melyet a Képtár és a Múzeum együttesen állított össze.

Az első kiállítást február 2-án adták át a közönségnek a Miskolci Galériában. A tárlatot Magyar Kálmán az Amerikai Magyar Múzeum igazgatója nyitotta meg.

A kiállítás április 15-ig tekinthető meg a Miskolci Galériában.

 

 

  • 2017. 02. 08.