Hörcsik Richard: Gondolatok Domján Józsefről

Gondolatok Domján József kiállítás

Gondolatok Domján József kiállítás
– Elhangzott Domján József születésének 100. évfordulóján, a Sárospataki
Galériában megrendezett kiállításon, 2007. március 25-én 15. órakor. –

 

Kedves Evelin Asszony!
Hölgyeim és Uraim!
Kedves Vendégeink!

Sárospatak városa Önkormányzata és polgárai nevében sok szeretettel és tisztelettel köszöntöm Önöket.

Kedves Evelin Asszony!

Isten hozta itthon, Sárospatakon. Mert Miskolc, Tuxedo Park, New York mellett 1979 óta Önnek Sárospatak is otthona, amióta Domján József állandó kiállítása megnyílt városunkban. –
—Huszonnyolc évvel ezelőtt, ez városunk életében egy igen jelentős esemény volt. Hiszen ezzel a kiállítással városunk kilépett a vidéki kisvárosok elszigetelődéséből, s új dimenziót kapott, mert belépett a művészeteket pártoló neves városok sorába: úgymint— New York: a Metropolitan Múzeummal;— London: a Victoria és Albert Múzeummal;— Budapest: a Magyar Nemzeti Galériával, ahol Domján József művei szintén láthatók. A sor végén, pedig Sárospatak következik, 1979 óta: a Domján Házzal és ezzel az életmű kiállítással.
—Ezzel Sárospatak ismét visszakapcsolódott a Kontinens és a nagy világ művészeti vérkeringésébe, azt is mondhatnám ezzel visszakapott valamit abból a fényből, ami évszázadokon át jellemző volt Sárospatakra.
—Ez Domján Józsefnek is köszönhető. Ezért emlékét és gyűjteményét hűen ápoljuk a jövőben is.

Hölgyeim és Uraim!

Sokan megkérdezik, hogyan került Sárospatakra ez a csodálatos gyűjtemény? Hosszú története van ennek. Most csak egyetlen egy gondolatot szeretnék megemlíteni ezzel kapcsolatban. Egy titkot elárulni Önöknek.
Mert Sárospataknak van egy titka, ami különös vonzerejének köszönhet. Eleink régen nem véletlenül nevezték így Patakot a Bodrogparti Athénnek, vagy a Magyar Cambridgenek.
Végigtekintvén a város 800 éves történelmén, nyugodt szívvel mondhatjuk: Sárospatak mindig a magyar kultúra fellegvára volt. Ma, pedig büszkén viseljük a tavaly elnyert „a Kultúra Magyar Városa” címet.
—Ezt a különös vonzerőt vagy titkot érezte meg egykor a világhírű Cs. Szabó László író, Andrássy Kurta János szobrász vagy Béres Ferenc énekművész, amikor életművüket is tartalmazó gyűjteményüket Patakon helyezték el. Nem Budapesten, vagy Miskolcon, hanem Sárospatakon.
Ugyanezt a titokzatos vonzást érezhette Domján József is a 40-es években, mikor eljött Patakra és itt dolgozott. Ekkor jegyezte el magát Patakkal, került a város bűvöletébe. Hát ez az a titok, ami miatt soha sem feledte városunkat. Mindig szeretettel gondolt az emigrációban is az itt töltött napokra. Került szoros barátságba Béres Ferenccel és Újszászy Kálmánnal. Hát ezért döntött úgy, hogy 1979-ben ránk hagyja életműve jelentős részét.

Ezért is különös megtiszteltetés, hogy Domján József születésének 100. évfordulójára emlékezhetünk Budapest után, itt Sárospatakon ezzel a csodálatos kiállítással.
A város minden polgárának nevében hálásan megköszönöma dolgos és őriző kezek munkáját. S egyben köszöntöm Domján Józsefnét, Evelin asszonyt, aki ma ünnepli 85. születésnapját. Isten éltesse!

  • 2007. 06. 18.